Kucharz – kurs zawodowy - Szkoły Dorośli
Liceum Ogólnokształcące, szkoły policealne
TSPS

Galeria szkoły

panorama szkoły

Zgłoszenie oferty pracy



      

Kucharz – kurs zawodowy Drukuj

Kurs podnoszący kwalifikacje sztuki kulinarnej, potwierdzający przygotowanie do pracy w gastronomii.

Zapisy na kolejną edycję zakończą się 24 marca 2014r. Spotkania trzy razy w tygodniu, w godzinach popołudniowych.

 

Zapisy: 56 6554730


CELE KURSU: 

1. wykształcenie umiejętności sporządzania potraw i sposobów ich podawania
2. posługiwanie się normami obowiązującymi w gospodarce żywnościowej
3. właściwe wykorzystanie receptur gastronomicznych

 

PROGRAM KURSU:

1. Struktura organizacyjna zakładu gastronomicznego
- układ  funkcjonalny zakładu gastronomicznego
- nowoczesne urządzenia w gastronomii
- wyposażenie stanowiska pracy
- organizacja stanowiska pracy
2. Wymogi systemu HACCP w gastronomii
3. Terminologia stosowana w gastronomii
4. Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności
5. Praktyczne zastosowanie procesów technologicznych w sztuce kulinarnej
- sporządzanie potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców
- sporządzanie dań goracych z wykorzystaniem mięsa zwierząt rzeźnych i drobiu
- sporządzanie zup i sosów,
- sporządzanie potraw z jaj
- sporządzanie potraw z wykorzystaniem mąki i kasz 
- sporządzanie potraw z ciasta ziemniaczanego
- sporządzanie zakąsek
- sporządzanie deserów

 

CZAS TRWANIA: 80 GODZIN

 

KOSZT KSZTAŁCENIA: 1000 złotych

 

FORMA KSZTAŁCENIA: kurs • ćwiczenia praktyczne – sporządzanie potraw i ich prezentacja oraz degustacja;  • wykłady połączone z pokazem
Pod okiem instruktora są sporządzane potrawy, a nastepnie degustowane (każde zajęcia są uwieńczone konsumpcją).

 

FORMA ZAKOŃCZENIA KURSU: egzamin praktyczny

 

MIEJSCE KURSU: pracownie technologiczne w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich,
Toruń, ul. Osikowa 15

 

PROWADZĄCY ZAJĘCIA: nauczyciele dyplomowani z wieloletnim doświadczeniem dydaktycznym i praktycznym oraz szefowie znanych restauracji z dużym doświadczeniem zawodowym

 
ZAJĘCIA: dwa razy w tygodniu, (w godzinach popołudniowych) lub w weekendy (cały dzień)

 

ORGANIZATOR: Centrum Kształcenia Zawodowego GASTROHTUR, Toruń ul. Osikowa 15, 
tel: (56) 655-47-30,  Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Zapisz się przez internet na kurs zawodowy

mamamija.doc druk zgłoszenia
mamami.doc druk wpłaty

 

 


Korzystajac ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie zgodnie z polityką plików Cookies. Polityka Prywatności - zobacz więcej.

Akceptuję pliki ciasteczek z tej witryny.